Studio diip presenteert: Computer vision demo

Computer Vision demo 

Bij veel projecten van Studio diip maken we gebruik van deep learning waarin we een neuraal netwerk trainen om specifieke objecten te detecteren. Het komt vaak voor dat wij specifieke netwerken trainen voor onze klanten, maar de mogelijkheden niet mogen laten zien aan het publiek. Daarom hebben we besloten om tijd te investeren in het creëren van een online demo waarin objecten herkend kunnen worden. Je kunt zelf een eigen afbeelding testen met standaard algoritmes die getraind zijn voor verschillende objecten. De algoritmes zijn getraind op duizenden foto’s met verschillende thema’s die je ook afzonderlijk op deze pagina’s kunt testen: Dieren detecteren, Elektronica detecteren, Voertuigen detecteren en  Maritieme beeldherkenning.  De Computer vision demo detecteert specifieke objecten in een afbeelding en laat zien waar het object zich bevindt en hoe zeker het object herkend wordt. 

 

 

Maritieme beeldherkenning sloopboten aan de haven

Sleepboten in de haven gedetecteerd met de Computer Vision demo.

Trainen van deep learning netwerken

We maken gebruik van de programma’s zoals Keras en TensorFlow. Keras is een open source netwerk geschreven in Python, die samenwerkt met de software van TensorFlow. De library van TensorFlow is geschikt voor het ontwikkelen en trainen van bepaalde netwerken voor deep learning. Door middel van deze software kunnen wij in kaart brengen hoe goed het algoritme presteert. Voor deze demonstratie zijn de objecten getraind op de uitgebreide COCO dataset (Common Objects in COntext) en wordt de kans dat een veelvoorkomend object voorkomt. Voor de voorbeelden is een algoritme gebruikt dat getraind is op duizenden foto’s met allerlei thema’s die komen uit de dataset. Deze database bevat afbeeldingen van de onderwerpen waarbij door mensen is aangegeven welk onderdeel het is en waar het ‘object’ zich in de foto bevindt. Hiermee kan een lerend algoritme zichzelf trainen om automatisch te herkennen hoe zo’n object er uit ziet in andere foto’s. Natuurlijk is het ook mogelijk om deze techniek in te zetten om andere thematieken te detecteren.Toepassingen van AI in beeldherkenning

De technologie die gebruikt wordt in de Computer vision demo kan toegepast worden op verschillende manieren. Wij kunnen bijvoorbeeld een netwerk trainen dat elektronica op een vliegveld analyseert of wanneer je veiligheidsproblemen wil screenen tijdens een groot event. De tool kan gebruikt worden in bijvoorbeeld de logistiek, wetenschap, entertainment en industrie. Een beginner kan de tool gebruiken voor educatieve doeleinden en een ervaren wetenschapper of ingenieur kan de informatie gebruiken voor het automatiseren van complexe processen. We kunnen verschillende online en offline beelden gebruiken om objecten te identificeren, tellen en volgen. Denk hierbij aan beveiligingsbeelden, satellietopnames, warmtebeelden of online streaming. We kunnen de tool toepassen op computers of laptops (Windows of Apple) en het werkt ook prima op een smartphone (iPhone of Android).

Detecting a herd of zebras

Slimme beeld detectie op een kudde zebras