Lengte meten in 3D met je smartphone

Een van de projecten waar we dit jaar veel aan hebben gewerkt is het ontwikkelen van beeldherkenning software die het mogelijk maakt om een 3D scan te maken met je smartphone om lichaamslengte bepalen. In samenwerking met Ferring Pharmaceuticals, Willem Jan Gerver van het Maastricht University Medical Center En app developer YipYip zijn we de afgelopen maanden hard bezig geweest om het mogelijk te maken dat patiënten thuis een accurate lengtemeting kunnen doen. De eerste resultaten daarvan kunnen we nu delen, in het filmpje hieronder kun je zien hoe het werkt!

Hoe werkt het?

Het systeem werkt door met je telefoon om iemand heen te lopen. Vervolgens wordt dit beeld beveiligd doorgestuurd naar een server. In de door ons ontwikkelde software zitten algoritmes die de filmbeelden kunnen omzetten tot 3D punten. Als dit gedaan is worden de 3D beelden geanonimiseerd en de originele beelden direct verwijderd. Op het 3D beeld kunnen vervolgens allerlei zaken automatisch gemeten worden. Zo’n 3D beeld ziet er al volgt uit.

Doel

Het doel van de software is dat het eenvoudiger wordt voor ouders van kinderen met een groei beperking om een objectieve meting te doen en die gelijk te kunnen delen met de kinderarts. Momenteel moeten deze kinderen 4 keer per jaar naar een ziekenhuis afreizen, waarbij soms alleen de lengte gemeten wordt. Een thuislengte meting met een meetlat is in het verleden niet betrouwbaar genoeg gebleken. Met de app krijgen ouders en kinderen meer grip op het effect van de behandeling en dat scheelt als het goed is naast reistijd ook een hoop onzekerheid.

Huidige status

Tot nu toe lijkt de 3D lengtemeting in tests niet onder te doen voor een lengte meting met een stadiometer (meetlat) door een arts of verpleegkundige. Wel vereist de techniek dat het kind lang genoeg stil staat en dat er thuis genoeg ruimte is. Daarom wordt er momenteel ook onderzocht of er een gemakkelijkere methode is toe te passen op normale foto’s die wat minder informatie geeft over de anatomie, maar simpeler is in gebruik.

Artikel

Onlangs is in het tijdschrift Relaas voor de endocrinologie een artikel verschenen die deze ontwikkeling beschrijft. Klik hier om het artikel te lezen.

Meer informatie

Bij Studio diip werken we steeds meer met toepassingen die 3D beeldherkenning gebruiken. In dit geval maken we de 3D beelden aan de hand van normale smartphone foto’s, maar we kunnen die ook opbouwen met speciale 3D camera’s, LiDAR systemen en andere technieken. Ook werken we vaker mee aan apps voor iOS en Android door een stuk beeldherkenning software aan te leveren waar een app developer gebruik van kan maken. De daadwerkelijke app en interface zelf maken we meestal niet, dat laten we graag over aan bedrijven zoals YipYip, die daar veel beter in zijn. Meer weten over de mogelijkheden van 3D beeldherkenning of beeldherkenning in apps? Neem een kijkje op onze website of neem contact met ons op voor een afspraak om verschillende technieken zelf te zien.